PROPERTY SUMMARY

Beds: 4 Baths: 3 Car Park: 2

Land Area: 1.04 ha

PROPERTY DESCRIPTION

Wake up to views of Geographe Bay each morning and see the lights of the curve in the bay to Busselton and beyond every night.
One hectare of sheltered bliss with a hybrid of bushland ensuring a visual barrier to the road yet cleared land in front protecting your views to Geographe Bay. The views also encompass the rural hinterland and surrounding area.
A collection of native trees planted during the current owner’s stewardship further enhances the rural parkland ambiance and encourages a plethora of birdlife. The planting has brought a diversity of birds, including blue wrens, honeyeaters and parrots, as well as bees.
Built to exacting standards circa 2011-12, the house has been extremely well maintained and, in many ways exceeds the fit-out expectations of new builds of today.
Being constructed on a sloping block, both storeys are accessed off ground level despite being a two-level home. The framed construction with stone physically sourced from the block and Scyon Linea cladding exudes a country cottage persona and feeling as though the home belongs in the environment rather than being an interloper into it. The roof is Colorbond in an attractive Trimdeck profile.
The entrance to the main house is via a timber deck and feature stone entry portico with the stone physically sourced off the block during the construction.
A wide foyer transitions through to the main kitchen/living/dining area. With a void/light tower above, this area is beautifully awash with natural light.
The kitchen is modern, with nougat stone benchtops attractively lit with red overhead pendant lights, and features a 1 ½ bowl sink, soft close doors, a 900mm electric induction hot plate, 600mm convection microwave oven, 600mm Asko wall oven, and a separate microwave bench. The rangehood is built-in and there is a large walk-in corner pantry.
The living area is heated by a Morso wood fire, there is karri flooring throughout and internal walls are of a tongue and groove style textured finish in keeping with the country style nature of the home.
With the external windows double glazed, the flooring insulated underneath and the orientation and design in keeping with smart design principles, the house is energy efficient.
A particularly attractive feature is the north-east facing sunroom which is accessed internally via concertina stackable windows that retreat to open the area up as though it is one room. The external windows from the sunroom then stack back into a recess to make the area feel like it is a balcony rather than an internal part of the house.
There is a further timber verandah running in front of the master suite currently awash with pot plants that further enhance the seamless inside/outside nature of the house. In this sense the house adapts to the changing seasons perfectly.
In addition to the double- glazed windows, the quality electric window screens, light shades and awnings are a significant feature. You can literally adjust the mood to suit the seasons at the flick of a switch.
The master suite has a walk-in wardrobe and a semi en-suite which is also accessed by a second bedroom which would typically serve as a nursery. The semi en-suite features a vanity in the same nougat stone bench top, WC and bidet plus shower recess.
The adjacent or second bedroom has a built-in wardrobe.
The third bedroom is set up as a guest bedroom adjacent to the main entrance and family bathroom with vanity, shower recess and WC adjacent.
The large office, also adjacent to the entrance could easily serve a variety of uses from an additional bedroom to a theatre room. That said, as an office it is beautifully fitted out to the point where you would almost look forward to going to work!
The large laundry with the same nougat stone benchtops has a built-in ceramic trough a walk-in linen press and built-in cabinet and broom cupboard.
The Bottom Storey:
The self-contained one bedroom unit is on the ground floor and is separately lockable and accessed both from outside at ground level and internally via a staircase.
This area comprises an open plan kitchen/living/dining area with a kitchenette with sink, bench and bar fridge recess and a large storage area under the staircase.
The bathroom has a vanity, bath and shower recess with separate WC adjacent.
Bay views grace the bedroom which further features the same quality window treatments with two-tone light/dark shades and an external awning as with the awning in the upstairs living area.
A reverse cycle air conditioner and ceiling fan services this area.
The living area opens onto a large under-croft which would suit a teenager’s table tennis retreat area perfectly.
Thoughtful design features such as the existence of a retaining wall behind the rear wall on the bottom storey means that there are no moisture issues which is a common problem with houses on split levels, plus the access to the services area is convenient and highly visible.
There are significant additional features and infrastructure such as:
• Security doors
• A further storage area near the drying area (freezer room)
• The big marri tree is flood lit for night effect
• There is a cat enclosure accessed from inside the house for fauna friendly cat owners
• A 150,000 litre water tank (approximately)
• Netted orchard area
• Landscaping and retaining walls
• A large two car carport with a lockable storage area behind
• There is an expansive deck on the western side of the house
• Sleeper retaining walls and rough finished aggregate paving – in keeping with the theme of the house
• All external windows double glazed (except louvres)
This house wants for nothing, is beautifully built and maintained and in a setting which exemplifies the very best of what the region is famous for.
Contact Joe White on 0417 939 715 to arrange a private inspection or to receive more information on this property.